De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon laatste nieuws
Archief / maart / 2020

Drukkerij HollandRidderkerk blijft in deze tijden van Corona vooralsnog aan het werk:

Onze drukkerij HollandRidderkerk blijft in deze tijden van Corona vooralsnog aan het werk: er kunnen dus gewoon boekjes besteld worden

Tien-nieuwe-vlaamse reeks van start met de eerste twee boekjes

attentie attentie: (wederom)met trots gaan we dit jaar een aantal teksten onder de aandacht brengen van vlaamse makelij. prille schrijvers of pril werk dat extra aandacht krijgt mede door de door onze vormgever connie nijman ontworpen extra boekomslagen [special edition] gedrukt op de risoprinter en handmatig gevouwen. een goede boost voor de collectie van de nieuwe toneelbibliotheek waar de vlaming nog enigzins onderbezet waren. er wordt dus aan gewerkt! de eerste twee boekjes zijn gereed:

 

Ellis Meeusen (1993, Antwerpen) studeerde aan LUCA Drama in Leuven. Ze speelde o.a. bij Bloet/Jan Decorte & Sigrid Vinks in de productie Hamlet 0.2, en werkte mee aan de voorstelling Hybris van Christophe Aussems van het Nieuwstedelijk. Literair tijdschrift Das Magazin publiceerde in 2017 het kortverhaal vloed van haar.

-> boekje 551 Faren

Een jonge vrouw rijdt met haar lief naar het zuiden van Frankrijk, een rit die ze vroeger jaarlijks met haar gezin maakte. Herinnering en heden lopen door elkaar, terwijl ze de weg zoeken in een donkere nacht.

 

Mira Bryssinck (Gent, 1993) is theatermaker, schrijver en actrice. Al van kindsbeen af speelde zij bij Kopergietery. Vervolgens begon ze haar opleiding drama aan KASK Gent, waar ze in 2016 afstudeerde. Tijdens de opleiding schreef en speelde ze in o.m. Usotroop en Ohne Intuition ist ein Mensch in der Dunkelheit. Ze maakte haar professionele regiedebuut Utopia in 2016 in samenwerking met het ontmoetingshuis Villa Voortman. Daar schreef ze de tekst aan de hand van de verhalen van de spelers. Volgens dezelfde werkwijze maakte ze daarna samen met Jan Marcoen de voorstelling LETTER bij Het Gevolg. In 2019 was Mira Bryssinck eerste laureaat van de Karen Vernimmen-prijs. Glory Box is haar eerste solovoorstelling.

–> boekje 557 Glory Box

Een conciërge van een gebouw komt zichzelf tegen in het spiegelpaleis van haar gedachten en gaat een speels gesprek aan met de omringende duisternis. Ze vervaagt en verdwaalt, volgt haar eigen echo en probeert te ordenen wat belangrijk is. Want wat is feitelijk substantieel voor een mens? Een monoloog over (on)moedwillige eenzaamheid.

boekje #44 LIED van Kris Cuppens als podcast te beluisteren

De prijswinnende tekst LIED van Kris Cuppens (won De Taalunie Toneelschrijfprijs 2008) is nu dankzij Het nieuwstedelijk ook te beluisteren als podcast!  Alhier:

https://soundcloud.com/het-nieuwstedelijk/lied-de-podcast?fbclid=IwAR2hyeoPfN6mgJ_qeEqTqaj9XHmSt6iXAuljGnSeXjiMGi5VWryAVb4oxII