De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon laatste nieuws
Archief / september / 2017

Vlaamse podiumtekstprijs voor Stijn Devillé

Uit de theaterkrant:
Door Joke Beeckmans gepubliceerd 19 september 2017

 

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) uit Vlaanderen heeft de trilogie Hebzucht, Angst en Hoop van Stijn Devillé bekroond met haar prijs voor podiumteksten. De onderscheiding ter waarde van 5.000 euro wordt op 24 oktober in het Academiegebouw in Gent uitgereikt. 

De KANTL reikt elk jaar een literaire prijs uit, die zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie richt. In 2017 zijn de podiumteksten aan de beurt.

Stijn Devillé (1974) krijgt de prijs niet alleen voor zijn recente voorstelling Hoop, maar ook voor Hebzucht en Angst, waarmee het een trilogie vormt. Het drieluik is volgens de jury ‘een huzarenstuk waarmee Stijn Devillé tegelijk ontmaskert en een weg aanwijst’.

De jury is vooral onder de indruk van hoe de schrijver zijn personages neerzet; ‘Ze zijn geloofwaardig in hun scherpe dialogen en hun ironische analyse van de hun omringende wereld. De kronkels van hun redeneringen, hun excuses en zelfbedrog, hun angsten zijn ook deze van de lezer/toeschouwer, die evenzeer geraakt wordt door de problemen die de auteur aan de orde stelt.’

De jury werd dit jaar voorgezeten door Patrick Lateur. Daarnaast maakten ook de Academieleden Anne Marie Musschoot, Geert Van Istendael en Erik Vlaeminck deel uit van de jury. Recente laureaten van de KANTL-prijs voor podiumteksten waren David Van Reybrouck (2007) en Tom Lanoye (2012).

In december 2009 won Devillé voor zijn stuk Hitler is dood de Taalunie Toneelschrijfprijs. Zijn teksten zijn uitgegeven door de De Nieuwe Toneelbibliotheek (Amsterdam) en vertaald in het Frans en Duits.

 

https://www.theaterkrant.nl/nieuws/vlaamse-podiumtekstprijs-stijn-deville/

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

We leven niet in een tijdperk van verandering.
We leven in een verandering van tijdperk.


Met Hebzucht,  Angst en Hoop schreef Stijn Devillé een trilogie van politieke thrillers over de wereld sinds de bankencrisis.

Hebzucht vertelt de klassieke rise & fall van een imperium. Maar aan het eind van deze tragedie, gaan de personages niet dood. Ze cashen hun geld en zoeken dekking in de plooien van de geschiedenis.
Het tweede boek Angst start waar Hebzucht eindigt: het blikt weg van de financiële wereld en zoomt in op de rest van onze samenleving. Op de angst die de wereld teistert sinds de val van de banken. De angst die om zich heen grijpt op de beurzen, in de politieke hoofdkwartieren, de kabinetten, de commissies. Maar ook de angst van vele mensen op straat in de Europese steden.
In Hoop gaan de personages op zoek naar perspectieven. En wenden ze zich tot het publiek. Om één van hen te zijn. Geen rol meer te spelen. En een voorstel te doen.

Stijn Devillé (1974) is theatermaker en directeur van theaterhuis Het nieuwstedelijk (Leuven, Hasselt, Genk). Zijn toneelstukken worden vertaald in het Frans en het Duits. La Dissection d’un Homme Armé en Lev werden voor de VRT tot hoorspel bewerkt (Klara). Voor Hitler is dood ontving Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 en Hebzucht werd genomineerd voor een Sabam Award

Het boekje Gesprekken met Makers: Marien Jongewaard wordt donderdag gepresenteerd

Met trots nodigen wij u uit voor de presentatie van het vierde boekje uit de reeks Gesprekken met Makers bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. Het is tegelijk ook een kennisgeving: het boekje Gesprekken met Makers: Marien Jongewaard bestaat en is te verkrijgen vanaf donderdag 21 september!

De boekpresentatie vindt plaats in Theater Kikker in Utrecht na de voorstelling zwart/zwart rond 22:00 uur. De voorstelling zwart/zwart waarin Marien schittert begint om 20:00uur

10 teksten van bijna vergeten schrijver Tone Brulin uitgegeven bij T-boeken

VLAAMSE SLEUTELTEKSTEN: geëngageerde teksten vanuit de vorige eeuw- bijna vergeten, maar nog net opgevangen in een boek, opdat ze weer gelezen kunnen worden en wellicht gespeeld...het eerste boek van de nieuwe uitgeverij T-boeken. welkom!

Boekje 400 (vierhonderd) !

Boekje 400 is naar de drukker! Een grillige en bijzondere tekst van de vlaamse theatermakers Barbara en Stefanie Claes. Mèt 10 lino's.

We begonnen in 2009 vanuit schrijvers en schrijversorganisaties omdat er nog maar amper toneelteksten werden uitgegeven. En nu, vanuit het idee van een reeks zakboekjes met vaste format geprint on demand en verkocht via een website en de betrokken schrijvers en gezelschappen zijn we na 8 jaar al bezig met boekje 400! De bibliotheek groeit door veel nieuw geschreven werk, maar gelukkig neemt ook het aantal nieuwe en oude vertalingen van klassiekers in de reeks toe: we moeten onze bronnen koesteren en kennen. En er verschijnt binnenkort zelfs weer een blauw [secundair] boekje in de reeks Gesprekken  met Makers. (Marien Jongewaard). Wij zijn trots! Dank schrijvers en vertalers, dank print on demand en dank Connie Nijman voor de tijdloze [of altijd in de tijd passende] vormgeving van de boekjes!