De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon laatste nieuws
Archief / augustus / 2016

Magne van den Berg ontvangt de Taalunie Toneelschrijfprijs 2016

De tekst van Magne van den Berg Ik speel geen Medea is gekozen uit de drie genomineerde teksten van de Taalunie Toneelschrijfprijs. De twee andere genomineerden waren Een coming of age voor bejaarden van Rik van den Bos en Akaaremoertoe Bahikoeroe (In het bos van Bahikoeroe) van Barbara Claes.

Ik speel geen Medea is een rijke en veelzijdige tekst die ook bij herlezing blijft overdonderen, een tekst die telkens nieuwe vragen oproept’, vindt de jury. De prijs bedraagt € 10.000.

De Taalunie Toneelschrijfprijs is de prijs voor de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen. De jury koos de winnende tekst uit 49 inzendingen. De uitreiking van de prijs vond plaats in deSingel in Antwerpen tijdens het jaarlijkse TheaterFestival.

Magne van den Berg (Enschede, 1967) studeerde aan de Mimeopleiding in Amsterdam en maakt sindsdien haar eigen voorstellingen. Haar eerste teksten regisseerde ze zelf, latere teksten zijn geregisseerd door anderen. In 2008 won ze de allerlaatste H.G. Van der Viesprijs voor het stuk De lange nasleep van een korte mededeling. De tekst Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 en is vertaald in het Duits.

In Van den Bergs stuk Ik speel geen Medea besluit een actrice voor aanvang van de voorstelling de stekker eruit te trekken en naar huis te gaan. Gewoon omdat ze niet meer kan. Ze laat het koor achter in het theater dat vervolgens haar gedrag becommentarieert en reflecteert op verleden en toekomst. ‘Over de teloorgang van eigen engagement en geloof gaat het, over verlies van passie, over desillusie. Het stuk raakt, omdat het je meeneemt naar jezelf en naar wat je zelf verloren bent’, aldus de jury.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2016 bestaat uit Nico Boon (acteur, schrijver, theatermaker), Flip Filz (acteur, theaterdocent) en Marije Gubbels (regisseur, schrijver, theatermaker). Steven Peters is secretaris.

Oogst afgelopen seizoen:

Magne van den Berg, Barbara Claes en Rik van den Bos genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs

De genomineerden van de Taalunie Toneelschrijfprijs zijn zonet bekendgemaakt. De teksten waarop de jury haar keuze liet vallen zijn: Ik speel geen Medea (Magne van den Berg), Een coming of age voor bejaarden (Rik van den Bos) en Akaaremoertoe Bahikoeroe (Barbara Claes).

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond dit jaar uit Nico Boon (acteur, schrijver, theatermaker), Flip Filz (acteur, theaterdocent) en Marije Gubbels (regisseur, schrijver, theatermaker).

De laureaat wordt bekendgemaakt op woensdag 31 augustus om 18.00u tijdens het TheaterFestival in deSingel in Antwerpen. Minister Sven Gatz van Cultuur zal de prijs overhandigen tijdens een programma waarin ook de Roel Verniers Prijs en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten worden uitgereikt.

Rebekka de Wit ontvangt de TAZ-deAuteurs Debutantenprijs

Rebekka de Wit ontvangt de TAZ-deAuteurs Debutantenprijs voor haar boek We komen nog één wonder tekort.

De jury was gecharmeerd door de ontwapenende taal. Het boek is vernieuwend, jong, ernstig maar toch met humor, als het ware rouw en rauw. De auteur is één met het boek. De gedachten en taal overstijgen de werkelijkheid. Een prototype voor de jonge generatie.

Rebekka de Wit (1985) studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze is schrijver en theatermaker. In het theater werkte ze voor de t h e a t e r m a k e r, deTijd, deSingel, Behoud de Begeerte en schrijft ze nu i.s.m. Willem de Wolf (cie. De Koe) een stuk voor het staatstheater van Mainz. Voor Stel je voor, ik zoek een staat ontving ze de SABAM- Schrijfprijs 2011. En voor Hoe dit het verhaal werd (uitgegeven bij Bebuquin) ontving ze het Laureaat KBC jongtheaterprijs 2011. Haar debuutroman We komen nog één wonder tekort werd gepubliceerd in september 2015 bij AtlasContact en stond op de longlist voor de ANV debutantenprijs. Ze is columnist bij RektoVerso en vanaf september 2016 vormt ze samen met Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis de artistieke kern van theatergroep de Nwe Tijd.

Dounia Mahammed ontvangt op Theater Aan Zee de SABAM Jongtheaterschrijfprijs 2016

Zaterdagavond ontving Dounia Mahammed op Theater Aan Zee de Jongtheaterschrijfprijs voor haar voorstelling Salut Copain. Mahammed is half Belgisch, half Algerijns. Ze studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van KASK in Gent.

Uit het jury-raport: 'Salut Copain is een intrigerende monoloog over de mogelijkheid en onmogelijkheid iets gezegd te krijgen. We zien een vrouw op zoek naar houvast. Ze wil ergens de vinger opleggen, maar het ontglipt haar telkens. Dat levert een vertwijfelde zoektocht op, waarbij ze voortdurend wordt afgeleid door haar eigen denken. De grilligheid van de fantasie, de muzikaliteit van de tekst en het bizarre bewegingspatroon smelten samen in een voorstelling, die tegelijkertijd fragiel en krachtig weet te zijn en de toeschouwer voortdurend meeneemt. Het geheel ademt generositeit uit. De actrice dwarrelt als een licht blaadje doorde ruimte heen maar heeft duidelijk een stevig fundament. De fascinaties die aan de basis van de tekst liggenworden op een zeer persoonlijke manier verwerkt en resulteren in een eigenzinnige en originele voorstelling.'