De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon laatste nieuws
Archief / juli / 2016

Het Parool kopt: De Nieuwe Toneelbibliotheek is een onmisbare pijler

De Nieuwe Toneelbibliotheek heeft deze week de Prijs van de Kritiek 2016 gekregen. Ditte Pelgrom, één van de initiatiefnemers, is blij met de erkenning. ’Een enorme opsteker, voor al het verzette werk.’

Rajko Disseldorp - 22 juli 2016 - Het Parool


AMSTERDAM

Ditte Pelgrom richtte samen met Alexandra Koch, Connie Nijman en Sandra Tromp Meesters in 2009 De Nieuwe Toneelbibliotheek op. In een tijd dat volgens Pelgrom men zei dat er weinig nieuwe toneelteksten werden geschreven. “We wilden laten zien dat er wel degelijk werd geschreven”, zegt de initiatiefnemer. “Tot de jaren negentig gaf een theatergezelschap zelf de toneelteksten uit. Toen dat een lange tijd niet meer gebeurde, zijn wij dat, als schrijvers en schrijforganisaties, zelf gaan doen. De teksten moeten verspreid worden en bewaard blijven: op papier en digitaal”.
De Nieuwe Toneelbibliotheek geeft iedere maand vier tot vijf toneelteksten uit, in de vorm van gekleurde boekjes. Sinds de oprichting zeven jaar geleden zijn de boekjes in talloze theaters en bibliotheken te vinden.

Positieve bijdrage
De Prijs van de Kritiek, die wordt toegekend door de leden van de Kring van de Nederlandse Theatercritici (KNT), is bedoeld voor een persoon, instelling of initiatief dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime of cabaret dat niet onbenoemd mag blijven. De prijs, die sinds 1967 bestaat, is een bronzend beeldje van kunstenaar Michiel Johannes Jansen. Eerdere winnaars zijn Johan Doesburg, Diederik van Vleuten en Eric de Vroedt.
In het juryrapport laat de KNT weten een grote waardering te hebben voor het feit dat De Nieuwe Toneelbibliotheek sinds 2009 bijna 350 kleine, aantrekkelijke boekjes heeft uitgegeven met toneelteksten. ‘Daarmee bliezen de initiatiefnemers het bijna uitgestorven boekje nieuw leven in’, aldus de Nederlandse theatercritici.
“We geven nu een grote groep schrijvers uit”, zegt Pelgrom. “Voor jonge schrijvers zijn we vaak streng en onrechtvaardig. Uiteindelijk is elke keuze subjectief, maar het gehele aanbod is vrij breed.” En wat maakt een toneeltekst goed? “Dat het iets bijzonders vertelt in vorm en/of inhoud, dat het een eigen toon en ritme heeft en dat het fijn is om het te kunnen spelen. En ook een literaire tekst kan heel mooi zijn om te spelen.”

Erkenning
De Nieuwe Toneelbibliotheek is volgens de theatercritici ‘niet alleen een belangwekkende steunpilaar voor de toneelliteratuur in Nederland en Vlaanderen, maar zeker ook een onmisbare pijler voor het theatergeheugen.’ Pelgrom is blij met de erkenning. “We werken hard voor iets waar we in geloven en het is fijn dat dat gewaardeerd wordt vanuit de theaterwereld – schrijvers, makers en publiek –. We doen dat vooralsnog ongesubsidieerd met steun van de gezelschappen en schrijvers. We hebben nog zoveel plannen, er is nog zoveel mogelijk, veel meer vertalingen van klassiekers, secundair werk, noem maar op. Boekjes maken is leuk en belangrijk. We kunnen nog eindeloos voort.”

De prijs wordt op 7 september uitgereikt tijdens de bijeenkomst Kritiek op Kritiek op het Nederlands Theaterfestival.

De Nieuwe Toneelbibliotheek krijgt de Prijs van de Kritiek 2016!

De Nieuwe Toneelbibliotheek krijgt de Prijs van de Kritiek 2016. De verzamelde Nederlandse theatercritici verlenen het initiatief deze eer voor ‘het stimuleren en ontsluiten van de Nederlandstalige toneelschrijfkunst’. De prijs wordt op 7 september uitgereikt na de bijeenkomst Kritiek op Kritiek op het Nederlands Theaterfestival.

De leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret die niet ongenoemd mag blijven. De prijs bestaat sinds 1967, de trofee is een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen. Vorige prijswinnaars waren Johan Doesburg, Diederik van Vleuten en Eric de Vroedt.
De KNT heeft grote waardering voor het feit dat ‘De Nieuwe Toneelbibliotheek sinds 2009 bijna 350 kleine, aantrekkelijke boekjes uitgegeven heeft met toneelteksten. Aanvankelijk alleen nieuwe Nederlandstalige teksten, maar gaandeweg ook vertalingen, bewerkingen van klassiekers en secundaire literatuur. Daarmee bliezen de initiatiefnemers – Alexandra Koch, Connie Nijman, Ditte Pelgrom en Sandra Tromp Meesters – het bijna uitgestorven tekstboekje nieuw leven in.’
Ook roemt de KNT de betekenis van De Nieuwe Toneelbibliotheek voor ‘het ontsluiten van toneelliteratuur’. De huidige organisatie maakt niet alleen papieren uitgaven, maar onderhoudt ook een uitgebreide website met downloadbare teksten en achtergrondinformatie over auteurs. Zo is de Nieuwe Toneelbibliotheek volgens de theatercritici ‘niet alleen een belangwekkende steunpilaar voor de toneelliteratuur in Nederland en Vlaanderen maar zeker ook een onmisbare pijler voor het theatergeheugen’.

 

http://www.theaterkrant.nl/nieuws/prijs-kritiek-2016-nieuwe-toneelbibliotheek/

De Nieuwe Toneelbibliotheek houdt een zomerstop

Zoals elk jaar houden we een zomerstop in juli en augustus (nou ja, het is nu al half juli) In januari begonnen we met boekje #300 en nu zijn we al bij #340! En op vele fronten vinden vruchtbare gesprekken plaats over het toneelschrijfveld en wat daarin nog nodig is. Nu eerst even een pauze en daarna weer vol aan het werk. Mails zullen dus de komende tijd trager beantwoord worden en pas tegen het einde van augustus hopen we weer actiever te worden. Iedereen een goede zomer toegewenst met genoeg leesvoer!