De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon laatste nieuws
Archief / februari / 2016

De Vlaamse Anna Carlier en Duitse Daniel Ratthei winnen de Kaas&Kappesprijs 2016

Tijdens het 18e Nederlands-Duitse Jeugdtheater Festival in Duisburg ontvingen Anna Carlier uit België en Daniel Ratthei uit Duitsland voor hun teksten samen de Kaas&Kappesprijs 2016. De belangrijke Duits-Nederlandse toneelschrijfprijs voor jeugdtheater.
Anna Carlier voor Kruin en Daniel Ratthei voor: Jihad Baby!
Van de 108 teksten, uit zes verschillende landen (Duitsland (76), Nederland (12), België (5), Oostenrijk (10), Zwitserland (4) en Polen (1) besloot de vier-koppige jury, bestaande uit Silvia Andringa (NL), Renate Frisch (D), Rob Vriens (NL) en Till Beckmann (D), de prijs aan twee in plaats van één schrijver uit te reiken.

Naast de winnaars, beveelt de jury ook nog de volgende teksten aan:
Jens Raschke (D) – Ik ben Cain
Ute Bierbaum (D) – KONIJN-BLUES.STOP.
Dimitri Verhulst (B) – Konijn met pruimen
Michael Alexander Müller (D) – PRINCE PACK
Ad de Bont – Lies
Reineke van Hooreweghe (B) – GROTE Hoofden SMALL HAARTJES
Heleen Verburg (NL) – Higher selfie
Eva Rottmann (D) – POCAHONTAS (show must go on)
Thilo Reffert (D)  – Ronny wereld
Martin Baltscheit (D) – Geen enkele partij voor de Tiger
Sergej Gossner (D) – Mongo

http://www.kaasundkappes.de/

Judith Herzberg schrijft vervolg op Leedvermaak-trilogie

Judith Herzberg schrijft voor Theater na de Dam in samenwerking met de Theatertroep een nieuwe toneeltekst. Deze tekst wordt een vervolg op de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002). Op 4 mei om 21.00 uur wordt het stuk door heel Nederland uitgevoerd door grote plaatselijke gezelschappen zoals Toneelgroep Amsterdam, het Nationale Toneel, Toneelgroep Maastricht en Tryater.

Herzberg, inmiddels 81, zat tijdens de oorlog zelf ondergedoken en gebruikt dit vaak als thematiek in haar gedichten en toneelteksten, waarvoor zij veel prijzen op haar naam heeft staan. Sinds kort werkt zij samen met het jonge gezelschap Theatertroep, met wie ze recentelijk de voorstelling Hoe echt is echt echt maakte.

Theater na de Dam is een initiatief van theatermakers Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, die Dodenherdenking minder abstract wilden maken zodat de herinnering ook voor de nieuwe generaties in leven blijft. Dit jaar schrijft behalve Herzberg ook het Vlaams-Nederlandse collectief BOG speciaal voor Theater na de Dam de voorstelling DAM – een oefening in niet-vergeten.

uit: De Theaterkrant

http://www.theaterkrant.nl/nieuws/judith-herzberg-schrijft-vervolg-op-leedvermaak-trilogie/

Peer Wittenbols' tekst Koud vuur! opnieuw geënsceneerd

De tekst die Peer Wittenbols in 2013 voo De Toneelmakerij schreef wordt binnenkort opgevoerd door het Vlaamse jeugdtheatergezelschap Luxemburg.

Koud vuur! is een voorstelling over de magie van het theater, waar niets is wat het lijkt en waar alles kan. Jacob weet niet veel over de geheimen en wetten van het theater, maar wil er àlles over leren. Dat doet hij bij Gradus, de oude toneelmeester. Die kent het leven achter de schermen als geen ander, vertelt een verhaal bij elk decorstuk en heeft voor ieder effect een truc. Jacob ontdekt dat je een acteur geen succes, maar merde wenst. Dat elke knevel een snor is, maar niet elke snor een knevel. En dat fluiten op het toneel levensgevaarlijk is. Terwijl hij de kneepjes van het vak leert, ontrolt zich - tussen kostuums en rekwisieten, ergens tussen droom en werkelijkheid - de tragedie tussen prinses Laila en haar geliefde Demian.

Tekst: Peer Wittenbols - Regie: Arlette Van Overvelt - Spel: Jonas Leemans (Zingaburia, 4Hoog), Filip Jordens (Hommage à Brel, Toneelhuis, Bad van Marie) en Joep Conjaerts (luxemburg, Theatergroep Fien). - Muziek: Joep Conjaerts - Vorm: Saskia Louwaard - Licht en techniek: Piet van Deun - In samenwerking met CC De Kern en met dank aan HETPALEIS, Filmhuis Klappei, Froefroe, Sigi Claes/Antwerps Scherm Centrum, Chris Van Goethem, Opera Vlaanderen en Laika, theater der zinnen.

www.luxemburgvzw.be

(de achtste tekst van Rik van den Bos bij De Nieuwe Toneelbibliotheek: Een coming of age voor bejaarden – boekje #310)