De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon laatste nieuws
Archief / december / 2015

Judith Herzberg schrijft samen met De Theatertroep twee toneelnovellen

Op basis van improvisaties met regisseur Hans Man in ’t Veld schreven Judith Herzberg en De Theatertroep samen twee toneelnovellen.

Hoe echt is echt echt heeft als startpunt de documentaire Familie te huur van Kaspar Astrup Schröder Een verhaal over een Japanse man die zich als acteur aan mensen verhuurt. Zijn opdrachtgevers vragen hem om een familielid of bekende te spelen op een publieke gelegenheid, zoals een huwelijk. Soms wordt hij ingehuurd als vader, soms als oom of verloofde.
Het stuk is een compositie van korte scènes waarbij steeds de vraag gesteld kan worden: is iemand zichzelf of speelt hij een rol? Waar in het grijze gebied tussen leugen en waarheid bevinden we ons?

Moet je die planten niet eens water geven?
Zijn van plastic.
Echt?
Niet dus.Het tweede stuk – Zeeziek in het zwembad – volgt twee mannen
die in Venetië door een gondelier geweigerd worden vanwege hun overgewicht en besluiten naar een surrealistisch afslankinstituut af te reizen. Ze ontmoeten de andere gasten van het kuuroord en raken gaandeweg meer kwijt dan alleen gewicht.

Ik hoorde dat er enorm gevochten is... Om een broodkorst. Om een broodkorst! Stel je voor dat wij elkaar te lijf gingen om een plakje komkommer.

Ik voel het al aankomen.

Een boekje is in de maak en de voorstelling gaat 8 januari 2016 in premiere bij theater Frascati in Amsterdam. 

Boekje #300!