De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alles (794 titels) toon dansboekje toon tien nieuwe vlaamse
toon toneelschrijfprijs/nominatie toon sleuteltekst toon vertaald (oranje) toon bewerking
toon jeugdtheater toon other language (paars) toon tweetalig (bruin) toon secundair (blauw)
toon wit boekje toon gesprekken met makers toon libretto (rood) toon muziektheater
toon monoloog toon kleine bezetting (2-4) toon grote bezetting (>4) toon toneeltekst
toon De Leesclub
nr schrijver Vertaler titel jaar taal status
603 Andrej Koerejtsjik Maaike van Rijn Geschoffeerd. Belarus 2020 NL €12,50 bestellen

Andrej Koerejtsjik (Minsk, 1980) behoort tot de meest gespeelde auteurs voor theater en film in Belarus (Wit-Rusland). Zijn circa dertig stukken worden door de hele voormalige Sovjetunie gespeeld. Daarnaast wordt hij in de IMDB zeventien keer vermeld als scriptschrijver, vier keer als filmproducent en drie keer als filmregisseur. Koerejtsjik staat bekend om zijn lichtvoetige komedies.

Meteen na haar eindexamen in 1992 vertrok Maaike van Rijn (1974) naar Zweden om daar ruim een jaar te studeren en de taal te leren. Daarna studeerde ze Engelse en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2013 werkt ze als zelfstandig literair vertaler gespecialiseerd in toneelteksten en werkt ze voor diverse professionele toneelgezelschappen in Nederland en Vlaanderen. Ze is bovendien fervent pleitbezorger van hedendaags Scandinavisch toneel, onderhoudt nauwe contacten met auteurs en instanties op dit gebied in Noorwegen en was initiatiefnemer en organisator van het project Ferske Norske* (2017).

Sinds de verkiezingen van afgelopen augustus gaan in Wit-Rusland grote groepen mensen de straat op om te protesteren tegen het bewind van Aleksandr Loekasjenko. De demonstraties worden gewelddadig de kop ingedrukt, maar de geest van de vreedzame revolutie lijkt niet te stoppen.

Te midden van de demonstraties schreef de Belarussische toneelschrijver Andrei Kureichik een vlammende toneeltekst, Insulted. Belarus(sia), waarin hij documentaire teksten en ooggetuigenverslagen vermengd tot een theatraal verslag from the battle grounds. Zeven personages, van Loekasjenko en diens zoon tot aan oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, een opstandeling en een waarnemer bij het kiesbureau, vertellen hun verhaal over de verkiezingen en de nasleep.

opvoergegevens: De Leesclub

inkijken
€12,50
x